Agroecology Educational Farm Harvest Barn

Case Study

The ultimate hands-on experience. Fifteen students come together to design and build the extraordinary.

ABOUT

 

Over a ten-week period, students of the 2017 Design | Build studio designed and built a post-harvesting facility for the Agroecology Farm at NC State University, an educational farm founded in 2006 as a place for students and the community to come together, learn, and practice sustainable agriculture. 

INVOLVEMENT

 

Sababa Design Founder, Jacob Fremderman was one of 15 students who participated in this ten-week studio. His primarily involvement included basic budget and scheduling as well as project management. Sababa Design donated resources for a commemorative book gifted to the farm.

SCOPE OF WORK

Design | Build

Schedule and Budget

Project Management

Editorial Design

  • The total area will be 600 square feet to 1,000 square feet
     

  • The program includes a vegetable preparation, washing, and boxing area; a cooler (vegetable storage area); an open (but covered) area that can serve as a gathering space for 25 people, and may include rainwater collection.
     

  • Accessibility and universally designed space

    is required.

  • Consider how the project will be connected in the future to power and water.
     

  • of temporary structures, including space for up to 100 people for the location development of bathrooms and additional storage. It will also address the future. A master plan that will address farm to fork events.

Stakeholders

Program

Farm Attributes

Reuse

Sustainability is a core belief of the farm. The harvest barn needed to exemplify the values of the farm. The farm asked that we reuse material if possible. Three military-grade food-storage containers were retrofitted to function as walk in coolers for the structure. The coolers were cladded in cedar that was locally sourced from construction sites.

The farm desired a low impact landscape plan. Locally sourced Chapel Hill gravel was placed around the perimeter and for ADA accessible parking. Larger stones were donated by BuildSense to use for the swales that function to minimize soil erosion.

 

A galvanized stock tank was placed on the northwest corner of the building to collect and mitigate rainwater. The water is used for a grow wall running across the south facade as well as a rain garden adjacent to the barn.

CREDITS

Scott Needham

Abdul Raddadi

Marie Samek

Jessica Swanson

Jordan Voigt

Laura Ward

Lillian Wu

STUDENTS

Marinanna Bowker

Nate Carter

Austin Chappell

Matus Ferguson

Jacob Fremderman

Ryan Houser

Rosa McDonald

Kelsey Morrison

INSTRUCTOR GROUP

Randall Lanou, BuildSense

Erik Mehlman, AIA, BuildSense

Ellen Cassilly, AIA Ellen Cassilly Architect

Scott Metheny, BuildSense

Gabby Seider, T.A.

SPONSORS

PROJECT ARCHITECT

Erik Mehlman, AIA, BuildSense

STRUCTURAL ENGINEER

Robert Macia, PE, LEED AP, Scalene Design